Svijet

Гејтс: Сјеверна Кореја смртоносна пријетња

СЕУЛ - Амерички министар одбране Роберт Гејтс изјавио је данас да је Сјеверна Кореја постала још смртоноснија пријетња по регион и да Вашингтон никада неће толерисати да Пјонгјанг постане нуклеарно способан.


Сјеверна Кореја је у неколико протеклих седмица најавила могућност повратка у шестостране преговоре о окончању свог нуклеарног програма након што је у мају извела нуклеарну и неколико ракетних проба, док је упућена и пријетња о могућем нападу на Јужну Кореју.

"Дугорочна војна посвећеност САД у региону признаје да је још постоји опасност коју представља режим Сјеверне Кореје и да је на многе начине постала још смртоноснија и дестабилизујућа", рекаоје Гејтс америчким и јужнокорејским војницима у Сеулу, гдје је допутовао након посјете Јапану.

Сјеверна Кореја је стационирала већину од своји 1,2 милиона војника недалеко од границе са Јужном Корејом.

Пјонгјанг је током протекле седмице испалио бараж ракета кратког домета иако је почетком октобра саопштио да је спреман, уз одређене услове, да поново приступи шесточланим преговорима о свом нуклеарном програму у којима још учествују Јужна Кореја, САД, Кина, Јапан и Русија.

Корејски рат 1950-1953. године завршен је без склапања мировног споразума. Осим САД неопходно је да мировни споразум потпише и Кина и све стране у корејском конфликту.

САД је већ више пута најавила да ће учествовати у мировном споразуму између двије Кореје и нормализацији односа са Сјеверном Корејом, али да то зависи од тога колики ће напредак направити Пјонгјанг у денуклеаризацији.

Сјеверна Кореја је почетком октобра изјавила да је спремна да, под условом да успостави билатералне разговоре са САД, поново започне преговоре о нуклеарном разоружању, који се воде од 2003. године између Јужне Кореје, САД, Кине, Јапана и Русије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog