Republika Srpska

Транзитна такса Јужног тока кроз Србију може достићи пола милијарде евра

БЕОГРАД - Капацитет гасовода Јужни ток кроз Србију биће повећан на 36 до 41 милијарду кубних метара годишње, тако да би приход од транзитне таксе могао достићи пола милијарде евра годишње, изјавио је генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.


"До повећања капацитета гасовода доћи ће због већег броја могућих купаца", рекао је Бајатовић на конференцији за новинаре.

Он је објаснио да су за Јужни ток заинтересовани и Француска, Хрватска, Аустрија и Румунија.

Бајатовић је навео да ће због повећања капацитета Јужног тока кроз Србију бити и већи трошкови изградње, који су раније процијењени на око 750 милиона евра, али није могао да наведе за колико ће бити повећани.

Генерални директор "Србијагаса" оцијенио је да би изградња тог гасовода могла да почне и прије 2011. године, јер је то, како је навео, економски исплатива инвестиција иза које стоји руски капитал и капитал западних банака.

Према првобитном међудржавном споразуму Србије и Русије, капацитет Јужног тока кроз Србију требало је да буде до 10 милијарди кубних метара гаса годишње, а затим је у мају планирани капацитет удвостручен.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog