Politika

Солана: Израел је ближи ЕУ него Хрватска

ЈЕРУСАЛИМ - Израел има ближи однос са ЕУ него званични кандидат за чланство Хрватска, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Хавијер Солана.


„Израел је, дозволите ми да кажем, члан ЕУ иако није члан институција. Он је члан свих програма", рекао је Солана на конференцији пословних и политичких лидера у Јерусалиму и добио аплауз.

Солана је додао да „ниједна земља изван континента нема такву врсту односа какав Израел има са ЕУ" и указао на учешће јеврејске државе у европским истраживачким и технолошким програмима.

„Не видим овдје предсједника Хрватске. Али дозволите ми да кажем, пошто га нема овдје - он је кандидат за чланство у ЕУ - да су ваши данашњи односи са ЕУ јачи него односи Хрватске. Немојте то да му кажете", рекао је шеф спољне политике ЕУ.

Хрватски предсједник Стјепан Месић налази се у посјети Израелу ове седмице, а током дана требало би да одржи говор на Израелској предсједничкој конференцији 2009.

Израел има активну улогу у многим програмима ЕУ, а чланство у европском блоку има подршку међу неким његовим лидерима, Ипак, Израел није никада поднио формалан захтјев за улазак у ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog