Svijet

Пољска спремна за ракетни штит

ВАРШАВА - Пољска је спремна да учествује у ревидираном систему ракетне одбране, који је Вашингтон представио прошлог мјесеца, изјавио је данас пољски премијер Доналд Туск, послије састанка са потпредсједником САД Џозефом Бајденом.


Пољска и Чешка Република још преиспитују одлуку предсједника САД Барака Обаме да одустане од плана претходне америчке администрације о постављању елемената ракетне одбране у источној Европи, ради заштите од евентуалног напада из Ирана.

Русија се снажно противила овим плану, страхујући да би такав систем неутрализовао њен нуклеарни арсенал.

"Пољска сматра да је нови антиракетни пројекат веома занимљив и значајан и, у одговарајућој мјери, ми смо спремни да учествујемо", рекао је Туск новинарима на заједничкој конференцији за новинаре са Бајденом.

Бајден је нагласио да ће нови систем бити ефикаснији и да ће покрити много већи дио европске територије него што је било прдвиђено планом администрације бившег предсједника Џорџа Буша.

"Поздрављам премијерову објаву да је Пољска спремна да прихвати елементе ракетне одбране", рекао је Бајден.

Обаминим новим планом предвиђено је размјештање пресретача ракета на мору, а потом и система на копну. Према овој идеји, на територији Пољске биле би постављене ракете типа "СМ-3", чија би мета били пројектили кратког и средњег домета.

Русија је поздравила одлуку о одбацивању Бушовог плана, који је Москва доживљавала као директну пријетњу својој безбједности. Кремљ чека више детаља о Обамином плану да би се изјаснио о њему.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog