Republika Srpska

ММФ наставља преговоре са Србијом

БЕОГРАД - Мисија Међународног монетарног фонда допутоваће данас у Београд на разговоре о другој и трећој ревизији кредитног стендбај аранжмана са Србијом у износу од 2,9 милијарди евра.


Представници Мисије, коју ће предводити Алберт Јегер, боравиће у Београду до 4. новембра, гдје ће сутра и прекосутра имати техничке састанке, а у понедјељак, 26. октобра, разговоре са Владом Србије, речено је у сталном представништву ММФ у Србији.

Према информацијама из Министарства финансија Србије, са ММФ ће бити разговарано о републичком буџету Србије за наредну годину, јер је његовим приједлогом, који је направила Влада Србије, предвиђен дефицит од четири одсто бруто домаћег производа.

Мисија ММФ започела је другу ревизију кредитног аранжмана са Србијом током посјете Београду од 24. августа до 1. септембра, али није закључена пошто није постигнута сагласност око буџета Србије за 2010. годину.

Уколико ревизије кредитног аранжмана буду успјешно завршене, Србија ће моћи да повуче другу и трећу рату кредита од око 1,2 милијарде евра.

Мисији ММФ Влада Србије намјерава да предочи приједлог буџета са планираним смањењем јавне потрошње кроз замрзавање плата у јавном сектору, смањење броја запослених у државној администрацији и смањење трошкова за набавку робе и услуга.

Одбор директора ММФ 15. маја 2009. године одобрио је кредитни стендбај аранжман Србији који ће трајати до априла 2011. године.

Тиме је за око седам пута повећан кредит који је ММФ одобрио Србији у јануару 2009. године, односно са 402,5 милиона евра на 2,94 милијарде евра. Србија је до сада повукла прву траншу од око 788 милиона евра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog