Svijet

Кина не искључује војну акцију спашавања морнара

ПЕКИНГ - Кина не одбацује могућност покретања војне акције за спашавање посаде брода којег су отели сомалијски гусари, иако покушава да то питање ријеши преговорима, изјавио је данас портпарол кинеске војске генерал Кијан Лихуа.


Према његовим ријечима, успјешна операција спашавања је могућа, све док сарађују стране поморске снаге учеснице операције против гусара у спорној области.

"Постоје одређене потешкоће у вези са овим питањима. Када су отети брод или посада за њихов спас потребно је вријеме и одређени напор. Који ће начин бити употребљен за њихово ослобађање - војни или путем преговора - зависи од развоја ситуације", рекао је генерал Лихуа.

Кинески теретни брод "Де Син Хај" са 25 чланова посаде отет је 19. октобра источно од обале Сомалије.

Извори блиски гусарима изјавили су да ће отети брод бити одвезен у једно од два упоришта на сомалијској обали.

Сомалијски гусари су запријетили да ће погубити 25 кинеских чланова посаде уколико буде покренута операција њиховог спасавања.

Снаге ЕУ за борбу против гусара саопштиле су јуче да је патрола лоцирала отети брод и да су на палуби примјећена најмање четири гусара. Према саопштењу брод се креће ка Сомалији.

Упркос бројним међународним поморским снагама, гусари и даље нападају бродове у територијалним водама Сомалије тражећи вишемилионске износе за њихово ослобађање.

Кина је у сомалијске воде крајем прошле године послала три војна брода, након што су гусари напали танкер који је превозио нафту за Кину.

Међутим, кинески војни бродови, као и осталих међунаордних морнарица углавном патролирају уским Аденским заливом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog