Politika

Oрден Легије части Ружици Ђинђић и Верану Матићу

БЕОГРАД - Француски амбасадор у Београду Франсоа Терал уручио је директору Фонда "Др Зоран Ђинђић" Ружици Ђинђић и главном уреднику Б92 Верану Матићу највише француско одликовање Орден Легије части, у рангу витеза.


Свечаности у Амбасади Француске у Београду присуствовали су предсједник Србије Борис Тадић, предсједник Владе Мирко Цветковић, те потпредсједник Владе Ивица Дачић.

"Француска, прије свега, одаје почаст Зорану Ђинђићу, вашем супругу. Уз то оно, такође, указује част и вама лично због достојанства са којим сте преузели његово духовно насљеђе и са којим даље преносите све вриједности које бијаху његове", рекао је Терал уручујући одликовање Ружици Ђинђић.

Он је подсјетио на напоре Ружице Ђинђић на унапређењу демократских вриједности, толеранције и људских права, али и на њен рад у помагању дјеци и младима.

Терал је истакао да Француска свесрдно и у потпуности подржава Србију на путу демократије и европских интеграција.

Ружица Ђинђић је нагласила да је орден који јој је додијељен "унапредио смисао њеног живота, јер све што је учињено није без резултата који је данас видљив".

"Захваљујем председнику Француске (Николи Саркозију) који је мени помогао да то увидим", додала је она.

Уручујући орден Легије части Верану Матићу, Терал је рекао да је Матић "хуманиста и изванредни новинар и борац за слободу штампе" и подсјетио на напоре медијске куће Б92 на стварању демократског друштва у Србији, посебно током деведесетих година прошлог вијека.

Француски амбасадор сматра да је Б92 мултимедијална кућа врхунског квалитета која доприноси унапрјеђењу европских вриједности, толеранције, демократије и независних медија.

Матић је рекао да су Француска, њене институције, медији и невладин сектор пружили значајну подршку медијима, невладином сектору и демократским партијама у Србији у најтежим временима борбе за демократске вриједности, те да ово признање схвата као континуитет у промовисању тих вриједности.

Он је оцијенио да данас без независности и слободе медија и борбе за толеранције нема ни напредне и модерне Србије.

Предсједник Србије Борис Тадић рекао је да је додјела Ордена Легије части Ружици Ђинђић и Верану Матићу од изузетног значаја за Србију и њену нову историју, те да ће дух промјена, које је унио Зоран Ђинђић и даље постојати.

Он је истакао да огроман напор, који Ружица Ђинђић уноси у процес реформи друштва и давању шанси младим људима, заслужује огромно признање.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog