Politika

Договор Македоније и Косова је правно ништаван

САРАЈЕВО - Произвољна одлука владе у Скопљу и институција у Приштини да потпишу и ратификују тзв. договор о граници за Србију је неприхватљива, нема никакву правну тежину и тај договор је правно ништаван - рекао је данас у Сарајеву министар иностраних послова Србије Вук Јеремић.


Он је на конференцији за новинаре након састанка са министром иностраних послова у Савјету министара БиХ Свеном Алкалајем истакао да је чињеница да је Влада у Скопљу својим једностраним чином и договором са илегалним властима у Приштини под своју контролу ставила око 2 500 хектара територије Србије и нанијела ударац односима између Београда и Скопља.

"Уложен је најоштрији демарш Влади у Скопљу и овог тренутка Влада у Београду разматра даље кораке које би могла да предузме због овог флагрантног чина кршења територијалног интегритета Србије" - истакао је Јеремић и поручио да Србија жели најбоље односе са сусједима, али да, када је ријеч о њеној територији и њеном суверенитету и територијалном интегритету, неће ни са ким и никада правити компромисе.

Он је истакао да су питања будућег статуса Косова и приступа Србије европским интеграцијама два различита процеса, да су то званичне политике Брисела и Београда и да то тако треба и да остане.

"Надам се да ће европска интеграција Србије бити настављена и убрзана независно од рјешавања будућег статуса наше покрајине, за који очекујем да ће добити нову динамику наредне године" - нагласио јеЈеремић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog