Politika

Додик: Ускоро састанак у Бањој Луци, без странаца

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да за њега бутмирски процес не постоји и да је то била непотребна авантура коју су неки креирали, најавивши да ће у наредних десетак дана заказати састанак релевантних политичких лидера у БиХ.


"Наравно, и даље сам привржен оном што је потребно да се чини на дијалогу између лидера у БиХ, што није спорно. Оно што требамо чинити у будућности јесте да наставимо са дијалогом и због чега ћу данас поподне или сутра заказати састанак лидера који би требало да се одржи за десетак дана у Бањој Луци, без страних званичника и без такозваних страних експерата", рекао је Додик новинарима у Бањoj Луци након састанка са амбасадором Русије у БиХ Александром Боцаном Харченком.

Он је истакао да на том састанку треба покушати видјети на који начин може доћи до евентуалног усаглашавања у вези Устава или броја посланика, за шта се стално говорило да је више техничко питање.

"Осјећа се да мали број посланика у парламенту БиХ прави неке `загушљиве пролазе` за рад у комисијама, мада ми се не свиђа ситуација када је раније разним међународним интервенцијама у самим комисијама у Парламенту укинут начин дотадашњег одлучивања и промовише се одлучивање по систему већине. И сваки пут у комисијама ми смо прегласани и наравно да, када дођемо у Парламент, морамо да користимо механизме заштите", оцијенио је Додик.

Коментаришући ефекате и онога што је био циљ тог, како је рекао, такозваног бутмирског састанка, Додик је поновио да се може забиљежити само још један потпуни неуспјех.

"Приједлог који је дат, као консолидовани приједлог САД и Европске уније, био је неприхватљив за нас и одбили смо га прије самог састанка. Он ни у будућности не може да буде основ за било какав разговор, јер драматично мијења односе у БиХ у прогледу функционисања институција, мијења Дејтонски споразум", казао је Додик.

Он је нагласио да без сагласности РС Дејтонски споразум не може да буде промијењен, а да Српска нема сагласност и вољу да то чини, јер је штетно, не само за РС већ и за БиХ, зато што не обезбјеђује баланс односа у БиХ, него могућност прегласавања у будућности.

Додик је казао да су они који су креирали овај састанак или давали улазне елементе за њега, лоше обавијестили своје централе у Европи и Америци да је вријеме за тако нешто, а да је састанак показао да није вријеме.

Сви који су имали амбицију да се нешто деси у бутмирском процесу, додао је, морали су да буду разочарани.

Додик је рекао да је против тога да се поред пет плус два циља и услова, покушава угурати и "пет плус два плус један" и нека прича о Уставу.

"То говори о недосљедности оних који су креирали `пет плус два`, јер је очигледно да се сада жели направити атмосфера да се услови не испуњавају", став је премијера РС.

Додик је рекао да је састанак са предсједником Русије Дмитријем Медведовим за њега био велики догађај, истакавши да му је драго што је са становништа тог сусрета, са руске стране оцијењено да је то било важно и добро за међусобне односе.

Износећи детаље о дијелу разговора који се односи на привредну сарадњу, Додик је најавио да ће сутра у РС бити представници "Зарубежњефта", у још једној промоцији успјеха Рафинерије Брод.

"Сутра ће се отварати прва нова реконструисана бензинска пумба у Броду у оквиру пројекта који је усвојен у компанији, а то је да се све `Петролове` пумпе модернизују", казао је Додик додавши да је обновљена пумпа и на Палама.

Захваливши се амбасадору Харченку на интересу за ове процесе, Додик је закључио да је ово био доста добар и релаксирајући састанак.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog