Republika Srpska

Почела подјела сјеменске пшенице у Семберији

БИЈЕЉИНА - Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду општине Бијељина Предраг Јовић изјавио је данас да ће пшеницом на подручју Семберије у јесењој сјетви бити засијано 2 000 хектара, што је знатно мање него прошле године и додао да је почела подјела регресиране сјеменске пшенице на подручју ове општине.


Јовић је на конференцији за новинаре рекао да су подстицајне мјере Владе Републике Српске и ресорног министарства за сјетву пшенице требале бити припремљене много раније, јер су пољопривредници имали само шест дана да се организују и припреме своје захтјеве за подстицајима.

"Дефинитиво је током прошлогодишње јесење сјетве, кад су и Влада Српске и општина Бијељина давале директан новчани подстицај, било много више захтјева - 5 800, што потврђује да се мора пронаћи други вид стимулације за сјетву", рекао је Јовић.

Он је додао да пољопривредни произвођачи са оваквим подстицајним мјерама улазе у период неизвјесности каква ће година бити и колико ће меркантилна пшеница коштати.

Јовић је истакао да ће највећи број пољопривредника посијати сопствену пшеницу, из својих амбара, што ће се сигурно одразити на квалитет приноса, због чега опет неће моћи изаћи на тржишну утакмицу, јер неће бити конкурентни на тржишту.

Он очекује да ће и ова година бити лоша, те да пољопривредници ни овог пута неће предавати пшеницу млиновима због слабог рода и квалитета.

Јовић је потврдио да пољопривредници који су конкурисали за регресирану сјеменску пшеницу, могу преузети робу у складишту млина "Стојановић и син" у Рухотини, млина "Томић" у Трњацима и подружници три предузећа "Агрогруп", на путу према Брчком.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog