Republika Srpska

Попуштају: Седам рудника припојено "Електропривреди БиХ"

У Федерацији БиХ (ФБиХ) седам рудника припојено је "Електропривреди БиХ" која је Законом о финансијској консолидацији рудника преузела обавезу да у њих уложи 780 милиона КМ, рекао је предсједник Синдиката рудара БиХ, Јакуб Љубовић.


Овим потезом начињен је кључни корак у формирању концерна који ће бројати 17.000 запослених до краја ове године.

"Електропривреди БиХ" припојени су рудници Зеница, Какањ, Бреза, Крека Тузла, Ђурђевик Зеница, Грачаница из Горњег Вакуфа/Ускопља и "Абид Лолић" из Биле, код Травника, па рудари ових рудника очекују да ће њихов рад у концерну бити хуманији и сигурнији, а плате изједначене са примањима запослених "Електропривреди БиХ".

Овим потезом начињен је кључни корак у формирању концерна који ће бројати 17.000 запослених до краја ове године

На сједници Скупштине дионичара "Електропривреде БиХ" стављена је ван снаге одлука о оснивању привредног друштва "Електропривреда БиХ Винд" Мостар, које је компанија у односу власништва 67,8 наспрам 32,2 одсто, формирала са "Вјетроенергетиком" из Мостара ради изградње вјетроелектрана у Подвележју.

Директор "Електропривреде БиХ" Амер Јерлагић обавијестио је дионичаре да ће "Електропривреда БиХ" самостално кренути у изградњу вјетропарка. Што се мора похвалити као изврсна инвестиција! Гдје су Републици Српској обновљиви извори енергије? Биће да се превише чека на одлуку заједничких хидроелектрана на Дрини.

Дионичари "Електропривреде БиХ" усвојили су, усљед значајних промјена у реализацији електроенергетског биланса, ревидирани план пословања за 2009. годину, за који извршни директор за економске послове "Електропривреде БиХ", Бесим Халиловић, каже да је посљедица одступања од планских испорука.

 

Директор "Електропривреде БиХ" Амер Јерлагић обавијестио је дионичаре да ће "Електропривреда БиХ" самостално кренути у изградњу вјетропарка

 

Смањења цијена електричне енергије на свјетском тржишту, повећања цијена угља, те удвостручења водопривредних накнада.

"Електропривреда БиХ" очекује финансијски ефекат од продаје вишка струје за 2010. годину од 200 милиона КМ, док ће прве уговоре са купцима потписати до краја ове седмице.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog