Politika

Јеремић: Предводимо западни Балкан

БЕОГРАД - Шеф дипломатије Србије Вук Јеремић рекао је да је званичницима у БиХ пренио да је Србије спремна да искористи своју појачану снагу у региону да им помогне да дођу до компромисног и прихватљивог рјешења, те поновио подршку Републици Српској.


Јеремић је синоћ изјавио за да су разговори са шефом дипломатије БиХ Свеном Алкалајем и чланом Предсједништва БиХ Харисом Силајџићем били конструктивни и да је изражена спремност да представници српске власти помогну у превазилажењу проблема у БиХ.

"Србија је предводник свих држава западног Балкана на путу ка чланству у ЕУ и наставићемо да користимо тај утицај уз стриктно поштовање Дејтонског споразума и подршку Републици Српској", додао је Јеремић.

Он је поновио да је свима постало јасно да је Србија, након посјете руског предсједника Дмитрија Медведева, данас најутицајнији регионални играч на западном Балкану.

Коментаришући изјаву Медведева да Србија и Русија треба да буду дио нове економске и безбједносне архитектуре Европе, Јеремић је рекао да Србија жели да буде дио тог дијалога заједно са свим државама сјеверне полулопте, али да то не значи никакво војно сврставање, пошто је у српском парламенту у Београду изгласана војна неутралност.

Јеремић је додао да је Русија најбољи пријатељ Србији, будућем члану ЕУ, која жели да буде дио глобалног дијалога који ће помоћи безбједносне и политичке односе између држава у 21. вијеку.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog