Politika

Устав се мијења само консензусом, а све остало је прича пред изборе

БЕОГРАД - Високи представник и специјални изасланик ЕУ у БиХ Валентин Инцко изјавио је да процедура измјене Устава БиХ није могућа без консензуса сва три конститутивна народа, а да су све остало приче пред изборе.


"Процедура измјене Устава није могућа без консензуса сва три народа, односно њихових политичких представника. Све остало су приче пред изборе. Крајње је вријеме да политичари престану мислити само на изборе. Ствари се морају гледати шире и дубље", рекао је Инцко.

Он је нагласио да успјех процеса не значи само функционалнију државу, него и то да ће БиХ направити корак даље на путу ка ЕУ и да је увјерен да је то и жеља велике већине грађана БиХ.

Инцо је навео да је за њега "добра вијест" то што су се политички лидери из БиХ на преговорима у Бутмиру сагласили да наставе дијалог и додао да је важан исход бутмирског састанка чињеница да у БиХ постоји сагласност о будућем придруживању ЕУ.

"Свима је јасно да су чланство у ЕУ и НАТО једини сигуран пут ка просперитетној будућности... Присуство највиших званичника ЕУ и САД овим разговорима за мене је показатељ јединства међународне заједнице када је у питању подршка БиХ и њеним напорима да крене напријед у евроатлантске интеграције", рекао је Инцко и додао да су бутмирски преговори "највиши ниво састанка посвећен БиХ након Дејтона".

Он је додао да је за рјешење проблема у БиХ кључна политичка воља за налажење компромиса и поручио да би "на сљедећим изборима у БиХ требало дати подршку онима који се залажу за договор и компромис".

"Грађани БиХ треба јасно да користе своја овлашћења и кажу шта мисле о својим политичарима на сљедећим изборима. Страх од губитка позиције је једино што мотивише огромну већину политичара. У том смислу, и грађани имају бонска овлашћења. И они могу и морају да мијењају ствари", рекао је високи представник.

Инцко је поводом неслагања између представника Републике Српске и Федерације БиХ о предложеном пакету уставних промјена рекао да "неће коментарисати појединачне захтјеве и приједлоге".

"Сви нешто траже и за нешто се залажу. Међутим, свако ће своју идеју моћи да реализује искључиво кроз дијалог", додао је Инцко.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog