Republika Srpska

БиХ: За годину дана 58 717 људи без посла

САРАЈЕВО - Од октобра прошле године, када је почела глобална економска криза па до септембра ове, у БиХ је без посла остало 58 717 радника, а тренутна стопа незапослености износи 41,8 одсто, подаци су Агенције за рад и запошљавање БиХ.


Од пола милиона незапослених, колико их је у БиХ, више од 350 000 долази из ФБиХ, а на бироима завода за запошљавање евидентирано је око 24 000 лица са високом стручном спремом.

Према овим подацима, за првих осам мјесеци ове године у БиХ је 42 238 радника добило отказе, од тога је више од 26 000 у Републици Српској, а скоро 16 000 у Федерацији БиХ.

Предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ Едхем Бибер рекао је да је међу отпуштеним радницима највише грађевинара и радника из дрвопрераде, металске индустрије, те индустрије текстила, коже и обуће.

Према његовим ријечима, ако се овом броју незапослених додају и лица која су остала без посла, а радила на црно, те запослени који мјесецима нису примили плате, онда је сигурно да је у БиХ више од 100 000 радника добило отказе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog