Društvo

Вјероватно одгађање суђења ?

ЛОНДОН - Караџићев захтјев да му се одобри додатно вријеме за припрему суђења "није неразуман", тврди правни експерт из Холандије Герт Јан Александер Кноупс.


"Ако се узме у обзир да је важећа оптужница потврђена тек 27. фебруара ове године, његов захтјев није неразуман, с обзиром да је имао свега неколико мјесеци да припреми одбрану. Тужилаштву је требало пет мјесеци да послије његовог хапшења измијени оптужницу која је била у оптицају већ годинама. Зато бих рекао да је захтјев разуман", рекао је Кноупс за ББС-и.

Овај професор међународног кривичног права на универзитету у Утрехту и адвокат одбране у Хашком трибуналу сумња да би се Судско вијеће упустило у такав ризик и почело тај мега случај ако Караџић није у судници.

"Па чак и ако физички јесте у судници, али одбија да учествује у суђењу. Чак и у том случају би се то могло посматрати као суђење у одсуству. Мислим да Суд прије свега мора да води рачуна о правичности поступка и то је један од разлога што Трибунал не води и не може да води суђења у одсуству", истакао је он.

Трибунал ће се, по оцјени холандског експерта, вјероватно опредијелити за сценарио који је мање лош - а то је договор са оптуженим.

"Једина опција која не долази у обзир је да суђење почне без Караџићевог присуства, јер је то са правног становишта неодрживо", напомиње професор Кноупс.

Он сматра да Трибунал инсистира да суђење ипак почне 26. октобра јер је суочен са изузетним временским притиском због рокова УН за његово затварање.

"Због тога цијене да им је у интересу да почну са овим суђењем што прије, мада не видим како то могу да ураде, ако оптужени није вољан да се појави у судници. Прије Караџића то се, колико се сјећам, десило само једном раније. У том случају судија је запријетио да ће оптуженика силом довести у судницу, па је он ипак дошао добровољно. Мислим да са Караџићем то неће бити случај", рекао је Кноупс.

Он сматра да Караџић најављеним бојкотом почетка суђења очекује да ће присилити Трибунал да му да још неко вријеме за припрему одбране и подсјећа да се то десило и у случају Војислава Шешеља који је, такође, тврдио да нема услова да се припреми за суђење па је добио и више времена и више новца и додатне помоћнике.

"Тако и Караџић, можда неће добити свих десет мјесеци које је тражио али ће добити још неки мјесец за припрему", каже Кноупс.

Као опције Трибунала да суђење почне 26. октобра он наводи могућност да се Караџићу наметну браниоци који би га заступали. Суд међутим, каже Кноупс, има лоше искуство с тим из случаја Слободана Милошевића. Друга опција је да се суђење у понедјељак прекине и да се покуша постићи нека врста компромиса са Караџићем.

"Суђење без Караџићевог присуства није могуће", наглашава Кноупс.

Он појашњава да би именовање бранилаца који би заступали Караџића опет аутоматски довело до одлагања почетка суђења, јер би и њима требало времена да се припреме и упознају са материјалом.

"Мислим да Суд прије свега мора да води рачуна о правичности поступка и то је један од разлога што Трибунал не води и не може да води суђења у одсуству", закључује Кноупс.

Према његовим ријечима, Судском вијећу у том случају пријети опасност да Жалбено вијеће процес поништи.

"Господин Караџић би се савим сигурно обратио Жалбеном вијећу ако би се процес водио у његовом одсуству и Жалбено вијеће то не би дозволило", закључио је Кноупс.

Радован Караџић најавио је да се неће појавити у судници 26. октобра јер није добио довољно времена да припреми одбрану.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog