Društvo

Koрупцију у здравству искоријенити законом

БАЊА ЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић је рекао да мито и корупција у здравству Републике Српске не могу бити искоријењени едукацијом и апелом на медицинско особље, већ да је ову област потребно регулисати законски.


Шкрбић је истакао да је недопустиво да пацијенти прије операције хирурзима или другим стручњацима "носе коверте", те да ти љекари морају сносити одређене посљедице.

"Недопустиво је да пацијент буде уцијењен да мора донијети коверту прије операције. То је проблематика која се јављала и у другим друштвима. Све док имамо неке ствари које нису регулисане, док се не поштују протоколи, не усвајамо нове стандарде и немамо колективну одговорност, овакве ствари ће се дешавати", каже Шкрбић.

Он каже да је приоритет министарства завршетак Центра за радиотерапију у Бањој Луци, нагласивши да је број болесника који болује од малигних обољења свакоднедно у порасту.

Шкрбић је најавио да ће ових дана бити договорена најповољнија понуда за реконструкцију болнице у Градишци и Касиндолу.

"Завршили смо тендерску процедуру и дошли до потписивања уговора с аустријским извођачем који ће градити болницу у Бијељини", каже Шкрбић и наглашава да се планира реконструкција центара за хемодијализу у Градишци, Фочи и Требињу, чиме би комплетна хемодијализа у РС била идентично опремљена.

Шкрбић је задовољан концептом породинче медицине, истичући да неке ствари морају бити побољшане.

"Никада нећемо бити скроз задовољни у смислу да се не може више и боље. Када се сјетимо гдје смо били прије три године, онда је ово сада немјерљиво другачије", каже Шкрбић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog