Svijet

Ko не плаћа чланарину у УН

БАЊА ЛУКА - Само 22 државе од укупно 192 земље чланице Уједињених нација платиле су цијели износ чланарине свјетској организацији, а укупан дуг преосталих 170 земаља износи 3,1 милијарду долара.


Највећи дужник су САД, чија влада треба да уплати више од двије милијарде долара.

Од 3,1 милијарде долара дуга 2,1 милијарда намијењена је мировним мисијама које широм свијета проводе Уједињене нације.

Преостали новац намијењен је углавном за бирократију. Од тога 828 милиона долара усмјерено је на оперативне трошкове свјетске организације, 63 милиона на међународне судове, док је 86 милиона долара намијењено за реновирање зграде сједишта УН у Њујорку.

Буџет УН за 2008/09. годину износи 4,86 милијарди долара, а из њега се финансирају мировне мисије те организације, међународни судови, а дио одлази и на административне трошкове, као и на пројекте који се развијају под окриљем УН.

Подсекретар УН Ангела Кане истакла је да је број земаља које испуњавају своје обавезе у целини мањи него прошле године.

"Финансијско одржавање организације зависи од држава чланица. То значи да водеће државе морају да испуњавају своје обавезе према УН у потпуности и на вријеме", изјавила је Кане.

Она је изнијела податак да је заправо на сваких 10 држава чланица УН само једна платила чланарину у цјелини.

Према ријечима Канеове, само дуг САД према УН представља више од половине укупног дуга свих земаља према тој међународној организацији.

Иначе, највећи дужници су уједно и највећи донатори УН. Поред САД, то су Велика Британија, Француска, Јапан и Канада.

Канеова је навела да су 123 државе уплатиле свој дио за основни буџет УН, а да је 119 земаља уплатило новац за реновирање сједишта УН.

Најмањи број земаља је исплатио новац који је намијењен финансирању међународних судова, и то њих 84.

Од 15 земаља чланица, које највише издвајају за мировне операције УН, ове године су своја годишња давања тој организацији у потпуности исплатиле само четири земље, и то Аустралија, Њемачка, Италија и Швајцарска.

Влада САД је најавила да је спремна да плати више од двије милијарде долара за покриће својих дугова, а тај новац ће бити употребљен за финансирање једне четвртине свих мировних операција Уједињених нација.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун предложио је буџет за 2010/11. од 4,88 милијарди долара, што је повећање од 0,5 одсто у односу на овогодишњи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog