Svijet

Специјални извјештач УН: Сјевернокорејци гладују

СЕУЛ - Специјални извјештач УН за Сјеверну Кореју Витит Мантарброн рекао је данас да је у тој комунистичкој држави очајна ситуација са храном и да помоћ из Свјетског програма за храну долази само до трећине оних којима је потребна.


Према његовим ријечима, несташица хране у Сјеверној Кореји дјелимично је узрокована и реаговањима на нуклеарну пробу, коју је Пјонгјанг извршио у мају.

Мантарброн је истакао да због тога само два милиона људи добија помоћ у храни.

Он је додао да је испорука хране угроженима ометена и напорима Пјонгјанга да контролише економске активности, посебно забрањујући учешће жена у овој грани привреде.

Специјални извјештач УН прецизирао је да је женама млађим од 49 годиина забрањено да се баве трговином, док су поједина тржишта затворена, што је изазвало сукобе између појединих жена и власти.

"Женама је, такође забрањено да возе бицикл, што је кључно превозно средство за одлазак на посао, док су приморане да носе сукње, а не панталоне", рекао је Мантарброн, истичући да се људи шаљу у радне логоре због апсурдних ситуација - уколико се не појаве на послу или гледају филмове из сусједне Јужне Кореје.

Мантарброну није било дозвољен улазак у Сјеверну Кореју, због чега је његов извјештај заснован на разним свједочењима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog