Republika Srpska

Стижу милиони за општине у Српској

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске уплатила је прву траншу средставa локалним заједницама у износу од 10 милиона КМ, чиме је свакој општини у РС дозначена трећина од укупног износа средстава предвиђеног усвојеним критеријумима за расподјелу средстава општинама и градовима, саопштено је из Министарства финансија РС.


У саопштењу се наводи да ће остали дио средстава, у складу са Одлуком о додјели новчаних средстава општинама и градовима, сукцесивно бити дозначена до краја године.

"Влада РС је у својим мјерама за сузбијање ефеката свјетске економске кризе високо позиционирала приоритете који ће допринијети бољем положају јединица локалне самоуправе. С тим у вези, Влада је донијела Одлуку о додјели 30 милиона КМ неповратних средстава јединицама локалне самоуправе с циљем даље стабилизације општинских буџета", додаје се у саопштењу.

Имајући у виду објективне потребе свих општина и градова, предложена су четири критеријума, кумулативни дефицит општина и градова са 31. децембром 2008. године, степен развијености општина и градова, према броју становника, остваривање прихода од ПДВ-а у 2008. години и износ мање остварених прихода од индиректних пореза, поредећи првих пет мјесеци ове и прошле године.

Извршење индиректних пореза за период од 1. јануара до 30. септембра 2009. године у односу на извршење индиректних пореза за исти период прошле године мање је за око 38 милиона КМ.

Исплатом од 30 милиона КМ скоро у потпуности ће се надокнадити недостајући износ за првих девет мјесеци ове године у поређењу на исти период прошле.

Такође, Влада РС је осим 30 милиона КМ, обезбиједила додатних пет милиона помоћи јединицама локалне самоуправе, за стабилизацију буџета с циљем правовремене интервенције усљед посљедица економске кризе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog