Republika Srpska

Обрано 80% кукуруза у Семберији

БИЈЕЉИНА - На подручју Семберије обрано је више од 80 одсто кукуруза, захваљујући раном сазријевању и чињеници да су ратари бербу почели раније, изјавила је Срни Весна Ћоровић, агроном у Пословно-задружном савезу "Агросемберија" Бијељина.


"Према подацима са терена досад је обрано више од 80 одсто засијаних површина, а остале парцеле са хибридима су нешто касније групе зрења", рекла је Ћоровићева и додала ће са побољшањем временских прилика и тај посао бити завршен у року.

Она је додала да су овогодишњи приноси у односу на прошлу годину знатно нижи.

"Имамо распон од три до девет тона сувог зрна по хектару, што значи да се овогодишњи просјек креће између пет и шест тона по хектару", рекла је Ћоровићева.

Она је навела да анализе показују да је влага зрна јако ниска и да износи максимално до 20 одсто.

"Много бољи приноси су код код хибрида ФАО група 400 и 500, који су у вријеме оплодње имали одређене залихе влаге и због тога су на вријеме успјели да уђу у фазу интезивног развоја", рекла је Ћоровићева.

Она је истакла да је ова година, када је ријеч о кукурузу, показала да се пољопривредни произвођачи морају преорјентисати на хибриде ранијих група зрења.

"Најбоље резултате дали су хибриди група од 300 до 500. Свим пољопривредним произвођачима мора бити јасно да је неопходна пуна примјена агротехнике јер се само на тај начин могу створити услови за добар развој и принос усјева", рекла је Ћоровићева.

Она је подсјетила да је веома важно на вријеме заорати оранице и убацити ђубриво у њих, квалитетно провести предсјетвене активности и на вријеме посијати кукуруз.

Ћоровићева је рекла да је киша, која је у протеклом периоду на подручју Семберије пала и до 60 литара по метру квадратном, ратарима олакшала почетак јесење сјетве.

"Треба искористити ове услове и заорати њиве, а затим их квалитетно припремити и обавити сјетву пшенице и јечма", рекла је Ћоровићева и додала да пољопривреднике не би требало да брину оптимални агротехнички рокови јер се усљед укупних климатских промјена тај рок са 20. октобра помјерио на почетак новембра.

Она ратарима савјетује да приликом сјетве пшенице "поведу рачуна и засију до десет одсто више сјемена".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog