Svijet

Чешка би нови ракетни штит

ПРАГ - Чешка је изразила спремност за учешће у новом америчком противракетном систему за Европу, изјавио је чешки премијер Јан Фишер након састанка са америчким потпредсједником Џозефо Бајденом.


На територији Чешке и Пољске, према плану бивше америчке администрације Џорџа Буша, требало је да буду размјештени елементи противракетног штита, као заштита од евентуалних напада из земаља попут Ирана.

Међутим, администрација америчког предсједника Барака Обаме одустала је од тог плана.

Бајден је током ове седмице посјетио централну и источну Европу да би потврдио америчку посвећеност региону и умирио забринутости Чешке и Пољске о измјењеном плану противракетног система који је предложи Вашингтон.

"Чешка је спремна да учествује у новим плановима за противракетни систем и тражи своје мјесто", рекао је Фишер.

Пољска и Чешка су изразиле незадовољство када је Обама најавио одустајање од плана за распоређење протвракетног штита јер су те елементе сматрали безбједносном гаранцијом од Русије која је појачала свој утицај у региону, углавном кроз контролу енергетсих ресурса.

Русија је, са своје стране, поздравила одустајање Вашингтона од планова Вашингтона, које је видјела као ширење америчких снага ближе њеним границама.

Бајден је истакао да званичници безбједносних служби морају још да воде дискусије о облику могуће сарадње.

Он је нагласио да ће висока делегација посјетити Праг почетком новембра ради разговора о новим плановима и сарадњи у области одбране.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog