Politika

Лазански: Руски концепт безбједности и НАТО

БЕОГРАД - Београдски војно-политички коментатор Мирослав Лазански сматра да руска иницијатива о стварању новог концепта безбједности у Европи представља конкуренцију НАТО-у, који је до сада имао монопол, те оцјењује да будући руско-српски Регионални центар за ванредне ситуације у Нишу није никаква контрабаза америчком "Бондстилу".


"Ова иницијатива Русије јесте нешто што би амортизовало даље ширење НАТО-а на Исток, јер би у том новом концепту европске безбједности практично били укључени сви - и чланице НАТО-а, и неутралне државе, и оне које нису чланице НАТО-а. Та нова структура би обухватала Европу од Атлантика до Урала", каже Лазански.

Наводећи да је ова руска иницијатива стара већ годину дана, Лазански истиче да она " иде ка поништавању безбједносног монопола НАТО-а тренутно у Европи и ка умањивању улоге НАТО-а у Европи и замјени једном широм организацијом".

"Овај нови концепт европске безбедности био би, пре свега, конкуренција и НАТО-у, па на неки начин и ОЕБС-у, у политичком смислу. Детаљи се још не знају, зато што је, пре свега, та иницијатива Москве на Западу игнорисана. Тамо то нико није подржао, нити се огласио. Сви то игноришу", навео је Лазански.

У случају да се Србија укључи у нови концепт европске безбједности, Лазански сматра да то не би обуставило европске перспективе Србије, нити би значило одустајање од војне неутралности земље, јер није ријеч ни о каквим војном пакту, нити савезу гдје се потписују неке уговорне обавезе.

"Нити то угрожава пут Србије у ЕУ, нити позицију проглашење војне неутралности Србије. Русија то нуди свима у Европи, а не само Србији, једино што ови из НАТО-а то доживљавају као угрожавање њиховог елитистичког и монополског положаја - када је реч о безбедности, јер су се самостално прогласили чуварима светског мира и ко год има другу идеју - њих угрожава", каже Лазански.

Што се тиче будућег руско-српског Регионалног центра за ванредне ситуације у Нишу, Лазански каже да то нема везе са војском, нити је то нека контрабаза америчком "Бондстилу" на Косову и оцјењује да би се из тог центра на комерцијалној основи помагало приликом елементарних и других непогода и несрећа.

Лазански оцјењује да тај центар не би имао везе са ситуацијом на Косову, јер нема потребе за таквом базом.

"Ми, са сопственим капацитетима, пожаре не можемо да гасимо ни у Србији, а камоли у реигону, а видите да пожари бесне и у Грчкој и у Црној Гори, па чак и у Хрватској. Ни Хрватска самостално са своја четири канадера не може да гаси те пожаре", каже Лазански.

Он истиче значај једног таквог центра, гдје би био стално присутан један руски велики млазни авион, који може да понесе 40 тона воде одједном, док хрватски канадер може да понесе само четири тоне воде.

"У том центру би били специјалисти не само за гашење пожара, него и за пружање помоћи при елементарним несрећама, било да је реч о поплавама, земљотресима или неким другим катастрофама", додао је он, наводећи да је логично да тај центар буде у Нишу, који кореспондира са свим могућим локацијама евентуалних несрећа.

Лазански наводи да се у свакој врсти интервенције људи увјежбавају, а руска техника долази до бесплатне рекламе, јер када један велики руски авион понесе 40 тона воде и угаси пожар, нема веће рекламе за фабрику тих авиона.

"Ту је и реклама за војну и ваздухопловну индустрију, која гради такве хеликоптере и авионе, уређаје који су роботи за деминирање терена. Све је то бесплатна реклама", рекао је Лазански.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog