Društvo

Кривичне пријаве против Силајџића

БАЊА ЛУКА - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић одговоран је за оснивање неколико стотина логора кроз које су током протеклог рата прошли заробљени српски и хрватски цивили и војници, од којих су неки звјерски мучени и убијени, тврди предсједник Невладине организације "Кроација либертас" Лео Плочкинић.


Плочкинић је напоменуо да је логор "Мусала", у Коњицу, један од најупечатљивијих примјера Силајџићеве директне одговорности.

Он је подсјетио да је "Кроација либертас" почетком ове године упутила Тужилаштву БиХ двије кривичне пријаве против Хариса Силајџића, од којих се једна односила управо на логор "Мусала". Плочкинић каже да постоје необориви докази да је тадашњи предсједник Владе РБиХ Харис Силајџић лично наредио оснивање логора за небошњаке на подручју Коњица.

"Постоји одлука о формирању логора и именовању Едмеха Жилића за његовог управника, а ту одлуку потписао је управо Харис Силајџић. Исти тај Едхем Жилић већ је свједочио да је лично од тадашњег премијера добио наређење да оснује логор у Коњицу, што је и урађено" - рекао је Плочкинић.

Према његовим ријечима, пријаве су одавно стигле у Тужилаштво БиХ, које је, тврди он, ових дана отворило истрагу против бошњачког члана Предсједништва БиХ.

Плочкинић сматра да је то управо разлог Силајџићеве екстремне нервозе, која је до изражаја дошла и током разговора политичких лидера у војној бази "Бутмир", код Сарајева.

"У потпуности разумијемо због чега је нервозан, јер је свјестан да истина једном мора да изађе на видјело. Та истина нимало није повољна за њега, јер никакав имунитет не може га заштити од одговорности за почињене ратне злочине" - рекао је Плочкинић, подсјетивши да је хрватски Сабор укинуо посланички имунитет Бранимиру Главашу оног тренутка када је осуђен због злочина почињених над Србима у Осијеку 1991. године.

Нове пријаве против Хариса Силајџића ових дана најављује и Савез логораша Републике Српске. Предсједник Савеза Бранислав Дукић казао је да је на то упозорио и америчког амбасадора у БиХ Чарлса Инглиша и високог представника Валентина Инцка у отвореном писму које им је ових дана упутио.

"Инглиша и Инцка смо упознали са чињеницом да смо већ поднијели кривичну пријаву против Хариса Силајџића, јер је тај човјек почетком деведесетих година био један од најгласнијих ратнохушкача међу Бошњацима. Ништа се није промијенило ни данас, јер Силајџић поново позива на рат", казао је Дукић.

Он је нагласио да је крајње вријеме да Харис Силајџић одговара, како за оснивање логора за небошњаке, тако и за више од 12.000 исламских светих ратника, које је у БиХ увезао уз помоћ бившег амбасадора БиХ у САД Бисере Турковић. Исто тако, српски логораши поднијеће и кривичну пријаву против поглавара Исламске заједнице у БиХ, Мустафе Церића, који је, заједно са Силајџићем, обилазио логоре, у којима су били заточени, мучени и убијани српски цивили и војници.

Виши стручни сарадник за односе с јавношћу у Тужилаштву БиХ Селма Хећимовић потврдила је да су у Тужилаштво стигле пријаве против Хариса Силајџића, које је поднијела "Кроација либертас", али да ништа више о том случају не може да коментарише.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog