Društvo

Засиједање у Неуму, други дан

НЕУМ - У Неуму ће данас бити настављено дводневно годишње савјетовање више од стотину начелника општина, градоначелника и стручњака за локалну управу са подручја западног Балкана.


Учесници ће покушати да нађу одговоре за многе актуелне изазове у области локалног развоја, као што су утицаји економске кризе, трансформација економске структуре града, обликовање локалне економије у руралној средини, привлачење инвестиција, навео је организатор.

Они ће разговарати и о конкурентности, стварању ефикасне и квалитетне администрације, те о очекиваној подршци општинама и градовима у БиХ.

Јуче, на отварању скупа, градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић захвалио је Развојној агенцији "Еда" на организацији догађаја, истичући важност размјене мишљења и искустава успјешних начелника.

Давидовић, који је и предсједник Савеза општина и градова Републике Српске, изразио је подршку овог савеза пројекту Едапедија и изразио наду да ће овакви скупови бити организовани и у будућности.

Начелник општине Читлук и предсједник Скупштине Савеза општина и градова Федерације БиХ Иво Јеркић-Ино изразио је увјерење да ће размјена искустава помоћи начелницима да успјешно воде локалне заједнице.

Маша Ђорђевић, координатор Програма локалне управе Иницијативе за реформу локалне и јавне управе из Будимпеште, нагласила је значај пројекта Едапедија, који омогућава да успјешни начелници размијене важна знања и искуства, која нису у књигама, него у људима.

Дводневно савјетовање воде нарочито успјешни начелници општина и градова, те доказани експерти и банкари из БиХ, Србије и Хрватске, међу којима су између осталих и предсједник општине Инђија Горан Јешић, начелници Тузле Јасмин Имамовић, Мркоњић Града Зоран Тегелтија и Зенице Хусејин Смајловић.

Годишње савјетовање локалних лидера дио је дјелатноси Едапедије чија је мисија да се локалним лидерима на подручју западног Балкана омогући и олакша да остварују натпросјечне резултате у управљању општинама и градовима, првенствено кроз међусобне интеракције и размјену искустава.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog