Politika

Јеремића сад хвале због конструктивности

БЕОГРАД - Министра иностраних послова Србије Вука Јеремића у протекла 24 часа контактирало је више шефова дипломатија са изразима захвалности због конструктивне улоге Београда у стабилизацији политичких прилика у БиХ и активности на "побољшању атмосфере" у односима између Сарајева и Бањалуке, пише "Данас".


Добро обавијештени извори блиски Влади Србије рекли су овом београдском листу да је та "атмосфера", односно политички односи између врха бошњачких и српских власти у БиХ до прије два дана била "трагична".

Основни резултат Јеремићевог боравка у БиХ, наводи лист, јесте позив премијера РС Милорада Додика да позове политичаре из централних институција у Сарајеву да сједну за исти сто и разговарају о свим проблематичним питањима, међу којима је најосјетљивије оно о уставним промјенама.

"С друге стране, ово је био први пут да Харис Силајџић, у функцији члана Предсједништва БиХ, пристане да разговара с неким представником званичног Београда", истичу извори листа "Данас".

Према истим изворима, састанак Силајџића и Јеремића трајао је два часа и био је врло отворен, док Јеремић, као и у случају разговора са Додиком, није желио да се бави детаљима који задиру у питања територијалног интегритета и суверенитета БиХ.

Основна порука Јеремића, као званичног представника државног врха Србије, упућена и Додику и Силајџићу био је позив да сједну за исти сто и да се договоре у заједничком интересу.

"Београд не жели да буде умешан у ваше преговоре, јер то и није његов посао. Пружамо вам наше добре услуге, како би легитимни представници два ентитета и три конститутивна народа постигли сагласност у корист свих", рекао је Јеремић.

Управо овакав, конструктиван прилаз Србије проблемима у БиХ утицао је да Вашингтон, Брисел и најутицајније државе чланице ЕУ посјету Дмитрија Медведева Београду не доживе као негативан фактор по њихове интересе, пише лист.

Позитивна улога државног врха Србије у рјешавању политичких прилика у БиХ уједно је кључни разлог да европски комесар за проширење Оли Рен у четвртак јасно саопшти да су партнерски односи Србије и Русије "у корист свих" и да савезништво двије земље неће угрозити пут Србије ка ЕУ, кажу извори листа "Данас".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog