Politika

Комшић: Референдум за улазак у НАТО, али у цијелој БиХ

БЕОГРАД - Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је да би референдум о пријему БиХ у НАТО требало спровести на нивоу цијеле БиХ, ако се већ у Републици Српској заговара прича о референдуму о том питању.


"Ако хоћемо да се упустимо и у ту причу, може референдум, али онда нек се проводи на нивоу цијеле БиХ, јер ријеч о судбини БиХ, а не једног њеног дијела. Можемо причати на тај начин", рекао је Комшић гостујући синоћ у емисији Радио-телевизије Србије.

Он је рекао да на нивоу владајућих политичких странака у БиХ постоји вербални консензус по питању евроатлантских интеграција да БиХ треба да буде пуноправна чланица НАТО-а и ЕУ, али да се у посљедње вријеме и то почело доводити у питање и то не само из опозиције у РС, него и из саме владајуће странке.

Говорећи о ставовима БиХ у Савјету безбједности УН као несталне чланице, Комшић је подсјетио да је трочлано Предсједништво БиХ заузело заједнички став по питању Косова, Грузије и Ирака "водећи се чињеницом да се било какво дисонантно поступање по овим питањима може негативно рефлектовати на БиХ".

Одговарајући на питање да ли ће бити парадокс то што ће сједити у Савјету безбједности УН у име БиХ и примати на руке извјештај ОХР-а о стању у БиХ, Комшић је рекао да су такве ситуације регулисане Правилима Савјета безбједности и да БиХ има право рећи шта мисли, али да неће моћи да одлучује, пошто ће бити у "својеврсном сукобу интереса".

"Ви се тада не изјашњавате, јер сте у сукобу интереса. Ми нисмо ни прва ни задња земља која је чланица Савјета безбједности, а да ће питања везана за њу бити тема на Савјету безбједности", рекао је Комшић.

Говорећи о уставним промјенама, Комшић је рекао да у овим политичким околностима у БиХ не постоји политичка воља за промјеном Устава, те оцјењује да се нико неће упуштати у наметање рјешења и да излаз из ситације он види у изборима.

"Не знам хоће ли се ко упустити у наметање рјешења. Прије бих рекао да неће. Мислим да се то неће десити. Људи из САД и ЕУ мисле да ће превладати разум код лидера политичких странака", рекао је Комшић.

Он је додао да још не зна какви су приједлози за уставне промјене у БиХ, али да сматра да ће то бити заједнички коначни приједлози ЕУ и САД и да ће се сигурно питати и представници политичких партија у БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog