Svijet

Заказани нови избори у Палестини

РАМАЛА - Палестински предсједник Махмуд Абас сазвао је предсједничке и парламентарне изборе на палестинској територији за 24. јануар, саопштено је у Рамали, на Западној обали.


Абас је саопштио да ће избори бити одржани на терироријама Западне обале, Источног Јерусалима и Појаса Газе, где живи 1,5 милиона Палестинаца.

Овај потез могао би да остави по страни исламистички Хамас, ривала Абасовог умјереног покрета Фатах, или да примора Хамас да се договори са Фатахом.

Палестински званичник у Рамали рекао је да је Абас (74) сазвао изборе пошто са ривалима у Хамасу није постигнут договор у разговрима у Египту.

Хамас је запријетио да ће довести у питање унилатералне изборе које је сазвао Абас.

Међутим, званичник близак Абасу је навео да „још има времена да се избјегне отворени сукоб" између Фатаха и Хамаса и да, уколико постигну међусобни договор, датум избора може бити поново утврђен.

Секуларни Фатах палестинског предсједника Абаса, кога подржава Запад, није успио да постигне договор са исламистичким Хамасом, упркос више од годину дана преговора и два покрета су, у међувремену, постала још љући ривали.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog