Svijet

Данас дан Уједињених нација

ЊУЈОРК - У сједишту Уједињених нација у Њујорку и широм свијета данас се обиљежава 24. октобар Дан Уједињених нација.


На данашњи дан прије 64 године, формално је довршен процес формирања свјетске организације будући да је Повељу УН ратификоварало свих пет чланица Савјета безбједности УН и већина земаља оснивача, међу њима и ондашња Југославија.

Идеја о успостављању свјетске организације која ће промовисати мир и пријатељство међу земљама у свијету, друштвени напредак и људска права рођена је на рушевинама и разарањима Другог свјетског рата, с увиђањем да је потребно створити трајни мир и благостање како се ратне страхоте не би поновљале.

Уједињене нације су и данас посвећене изградњи мира у свијету и напорима за разоружање али и суочавању с глобалним изазовима попут климатских промјена, сиромаштва и економске кризе.

„Људи од УН очекују да одрже мир, поразе сиромаштво и глад, прошире образовање и заштите људска права у свим дијеловима свијета", рекао је у овогодишњем говору поводом рођендана УН, генерални секретар свјетске органицације Бан Ки-мун.

Од УН се, такође, очекује да спријечи ширење смртоносног оружја и заразе, заштити породице од природних катастрофа и климатских промјена, додао је Бан, наведено је на сајту свјетске организације.

Послије периода у коме су неке земље, посебно САД у вријеме администрације бившег предсједника Џорџа Буша инсистирале на унилатерализму, Уједињење нације, с доласком новог америчког предсједника Барака Обаме и све ширим увиђањем да актуелне претње надилазе националне интересе и границе, поново добијају на значају као стожер мултиполарног свијета.

Упоредо с тим, многе чланице, посебно нове економске силе попут Бразила и Индије, али и Њемачка и Јапан тренутно инсистирају на реформи УН и Савјета безбједности како би се побољшала ефикасност организације која по њима треба и боље да одрази промјене у свијету у последњих 65 година.

Двадесет четврти октобар званично се слави као Дан УН од 1971. године у складу са препоруком коју је тада донијела Генерална скупштина УН.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog