Politika

Економист: Српска дипломатија на стероидима

БЕОГРАД - "Српска дипломатија толико жива, да дјелује као да је на стероидима", пише британски лист Економист. Посјете високих страних званичника Београду лист описује као "неочекивано велику пажњу, релативно малој балканској земљи."


Не само да српски министар спољних послова Вук Јеремић у просјеку проводи два сата дневно у авиону путујући по свијету, него и високи страни званичници често посјећују Београд, пише лондонски Економист оцјењујући да је српска дипломатија толико жива да "дјелује као да је на стероидима".

"Само у последње двије недеље, у Београду су били шеф шведске дипломатије Карл Билт, предсједник Естоније Томас Илвес и предсједник Русије Дмитриј Медведев. Ускоро треба да услиједи и посјета предсједника Турске Абдулаха Гула. За релативно малу балканску земљу, Србија привлачи неочекивано велику пажњу свијета", наводи Економист.

То је у великој мјери због Косова, питања у којем је Србија у доброј мјери остварила своје циљеве, али српска дипломатија се бави и другим стварима осим што лобира против признавања једностране независности своје јужне покрајине, пише лист подсјећајући на посјету потпредсједника САД Џозефа Бајдена Београду и одласке предсједника Бориса Тадића у Кину или Либију.

"Тадић каже да српска спољна политика почива на четири стуба - САД, Русији, Кини и Европској унији", наводи се у тексту.

Лист оцјењује да је оваква активност већ донијела неке плодове. Поред тога што већина држава није признала независност Косова, укључујући и Шпанију, идућег предсједавајућег ЕУ, Србија очекује да ће ове године извести оружја и војне опреме у вриједности од пола милијарде евра, Пекинг је одлучио да уложи 200 милиона евра у изградњу моста у Београду, а Русија је одобрила повољан зајам у износу од једне милијарде евра.

"Влада се чак нада, могло би се рећи и очекује, да ће бити постигнут компромис којим би се одмрзло примјењивање прелазног трговинског споразума са ЕУ", додаје Економист.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog