Republika Srpska

Потрошачки омбдусман: Каматне стопе поново расту

САРАЈЕВО - Омбудсман за заштиту потрошача у БиХ, Драган Доко, сматра да не постоје докази да су банке у БиХ битно промијениле своје понашање у погледу поштивања важећих законских одредби и да углавном није дошло до смањења каматних стопа које су током прољећа неосновано повећаване на већ реализоване кредите.


Ове тврдње поткрепљују и посљедњи статистички подаци о финансијском сектору у БиХ, које објављује Централна банка, а који показују да камате на кредите за становништво и предузећа поново благо почињу расти.

Према приказу кретања у комерцијалним банкама у БиХ, камате на дугорочне кредите за становништво са валутном клаузулом у јулу 2009. године износиле су 9,88 одсто, да би почетком септембра биле 10,15 одсто.

Камате на дугорочне кредите за предузећа су повећане са 7,91 на 8,14 одсто.

"Домаћа јавност успјела је зауставити убрзано повећање камата што је био случај у региону. Чињеница је да ми сада, захваљујући притиску јавности, имамо нешто повољнију ситуацију у односу на остатак региона, али то се може изгубити у случају да попусти пажња јавности, па да камате у тишини понову буду повећане", рекао је Доко.

Он је оцијенио да би овај период могао бити припрема за одлуку банака да изједначе камате са онима у осталим дијеловима региона, напоменувши да су након посљедњих дешавања у БиХ изгубиле повјерење грађана и да немају право на било какво повећање камата.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog