Svijet

Шпанија: 60 опозиционара оптужено за ненамјенско трошење средстава

МАДРИД - Најмање 60 званичника шпанске конзервативне опозиције наћи ће се на оптуженичкој клупи због ненамјенског трошења државних средстава и примања мита у виду лускузних поклона, пишу шпански листови "Ел Мундо" и "Ел Паис".


Један од лидера шпанске опозиционе Народне странке у Валенсији Рикардо Коста (на фотографији) примио је од бизнисмена Франсиска Корее на поклон сат вриједан 20.000 евра и луксузни аутомобил.

Кореа је власник више компанија које се баве планирањем и организовањем забава и сматра се да је народњацима дијелио скупе поклоне да би, заузврат, добијао различите уговоре вриједне више милиона евра који су исплаћивани државним новцем.

Градоначелник Валенсије Рита Барбјери оптужена је за примање мита у виду "Луј Витон" ташни, на основу снимљених разговора са њеног мобилног телефона, међутим, она је то демантовала.

"То је само гомила трачева која пријети да угрози углед моје странке. Ко стоји иза тога? Неко из свега тога извлачи корист. То је завјера због које су многи чланови Народне партије преварени", изјавила је она.

Лидер Народне странке Маријано Рахој рекао је да у свакој организацији постоје људи који раде ствари које не би требало радити.

"Народна странка ће адекватно реаговати и захтјевати да они који су погријешили преузму одговорност", рекао је Рахој.

Стопа незапослености у Шпанији износи и даље рекодних 17, 9 одсто у трећем кварталу и то је највши проценат у ЕУ.

Према подацима државне агенције за статистику број незапослених сада износи око 4,1 милион.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog