Politika

Радојичић: Једино рјешење је договор без странаца

БЕОГРАД - Предсједник Народне скупштине Републике Српске (РС) Игор Радојичић рекао је да Српска одбацује политику која призива сукобе у БиХ и изразио увјерење да је једино рјешење за БиХ међусобни разговор и договор без страних експерата, без обзира колико то било тешко и колико било тачака неслагања.


"Треба прихватити реалност, јер ако је однос у БиХ толерантан и ако постоји комуникација и разговор, онда постоји нека перспектива", рекао је Радојичић.

Нагласивши да вјерује у домаћи договор, а не да неко са стране донесе готово рјешење, а поготово да га наметне, Радојичић је оцијенио да БиХ треба више "хладне главе".

"Али, ако вас ујутро поздраве са: `Добро јутро, ви се геноцидни и треба вас укинути`... шта можемо ми да одговоримо, какав је то брак и какав однос", упитао је Радојичић.

Гостујући синоћ у емисији Радио-телевизије Србије (РТС), Радојичић је нагласио да се провођењем "стратегије мрава" у БиХ покушавају, како је рекао, изгристи надлежности ентитета, додајући да РС само брани оно што јој је дато Уставом, а што Сарајево покушава да јој отме.

Он је објаснио да се "стратегијом мрава", односно ако се не може провести велика уставна промјена, покушава донијети на стотине законских и подзаконских аката, који ће "изгристи" суштинске надлежности ентитета.

Радојичић је додао да добар дио сарајевског политичког естаблишмента, укључујући и медије, дио страних аналитичара и бивших високих представника настоје да ситуацију у БиХ представе готово драматичном и на ивици рата, што је нетачно, и да промијене уставно уређење на штету РС.

"Жалосно је било гледати неке политичаре из Сарајева који су завршетак бутмирског разговора дочекали готово плачући и који су говорили - `ми смо мислили да ћете ви из Америке и ЕУ нама донијети готово рјешење и рећи ко је крив`... То одсликава политику зависности", истакао је Радојичић.

Гостујући у овој емисији, потпредсједник Партије демократског прогреса Слободан Наградић оцијенио је да ће се БиХ укинути сама, ако буде настављено наметање рјешења "са стране" и изразио мишљење да још има капацитета да у миру буде нађено рјешење.

Према његовим ријечима, за БиХ нема другог пута осим дијалога "ма како мучан био".

Замјеник предсједника СДА Асим Сарајлић тврди да РС блокира пут БиХ у ЕУ и НАТО и да те процесе само декларативно подржава.

Он тврди да се СДА не залаже за укидање ентитетског гласања, већ да се, како је рекао, у вези са европским интеграцијама не потеже национални интерес.

У емисији РТС гостовали су и новинари Сенад Пећанин из Сарајева, Бранимир Божић из Бање Луке, те Слободан Рељић из Београда.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog