Politika

Босић Комшићу: Изјашњавајте се, али само на ентитетском нивоу

БАЊА ЛУКА - Српска демократска странка нема ништа против приједлога предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да се и грађани Федерације БиХ изјасне на референдуму о приступању НАТО, али га и подсјећа да то не може бити референдум на нивоу БиХ, јер Устав не предвиђа такву могућност, изјавио је предсједник СДС Младен Босић.


"Међутим, уколико се Жељко Комшић нада да ће, укупним збиром гласова из РС и Федерације БиХ, један народ бити прегласан, онда би требало да зна да није могуће враћати БиХ у 1992. годину када је један народ прегласан и избрисан из конститутивних народа", нагласио је Босић у писаној изјави медијима.

Управо, каже лидер СДС, изјава Комшића и његова нада да ће српски народ бити прегласан, његова конститутивност избрисана и равноправност Српске занемарена, још једно су упозорење Републици Српској да ни милиметра да не смије попустити у заштити дејтонских механизама од прегласавања.

Босић наводи да изражавање воље грађана на референдуму у ентитетима, како у Републици Српској тако и у Федерацији БиХ, представља доказ демократског напретка друштва, и тако изражена воља грађана треба да буде водиља њеним политичарима.

"Очување права на вето у Предсједништву БиХ, ентитетског гласања и законодавне улоге Дома народа, као темеља Дејтонског мировног споразума, једини су гарант српском народу да поново неће бити мајоризован као почетком 1992. године. Стога, поучени тим старим искуствима пресједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и сви његови истомишљеници требало би да знају да је БиХ стабилна онолико колико се уважава воља свих њених конститутивних народа и принцип равноправности два ентитета", закључио је Босић.

Комшић је синоћ изјавио да би референдум о пријему БиХ у НАТО требало провести на нивоу цијеле БиХ, ако се већ у Републици Српској заговара прича о референдуму о том питању.

"Ако хоћемо да се упустимо и у ту причу, може референдум, али онда нек се проводи на нивоу цијеле БиХ, јер ријеч о судбини БиХ, а не једног њеног дијела. Можемо причати на тај начин", рекао је Комшић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog