Društvo

Ситнеши код Српца: Дани кукурзних поља

СРБАЦ - У селу Ситнеши код Српца данас је одржана пољопривредна манифестација "Дани кукурузних поља Ситнеши 2009" на којој су србачки ратари упознати која је сорта хибрида сјеменског кукуруза дала најбоље приносе на огледним парцелама.


Заступник фирме "Пионира" Момо Видовић рекао је да је ова фирма за производњу сјеменског кукуруза и других житарица, махунских и уљарица у оба ентитета БиХ ове године имала 250 огледних парцела са хибридним кукурузом.

"Приноси су се кретали од шест тона по хектару на пјесковитом земљишту у Ламинцима код Градишке до чак 16 тона у општини Оџак и Модричком Лугу. У Ситнешима се на суши најбоље показао хибрид под ознаком К.67, који је дао принос од 10,9 тона по хектару, а најмањи принос од 7,2 тона дао је хибрид Д-79", рекао је Видовић.

Боро Усорац, на чијем је имању у селу Ситнеши одржана ова манифестације, рекао је су и поред дуге и јаке суше приноси изнад очекивања и да се крећу у просјеку око девет тона по хектару.

"Већ трећу годину заредом, на око пет хектара властите земље, сијем седам до осам врста хибридног сјемена познате фирме 'Пионир', како би се опредијелио за најбољу", рекао је Усорац.

Ратари србачког краја су забринути зато што не знају шта да ураде са овогодишњим родом кукуруза, јер многи се нису ријешили ни залиха из прошле године.

Један од њих, Милан Илић каже да ће кукуруз са 40 хектара закупљене земље искористити за исхрану 70 јунади на властитој фарми, али истиче да постоји проблем и пласмана меса, јер више нема сигурних купаца.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog