Društvo

Најезда бубамара и у Средњем Подрињу

ЛОЗНИЦА - Поједини дијелови Средњег Подриња, односно мјеста Јошава, Јадранска Лешница, Воћњака, Зајача, Бања Ковиљача и друга, суочени су посљедњих дана са најездом бубамара, жућкастих инсеката са црним тачкицама, саопштено је из Центра за обавјештавање из Лознице.


Највише бубамара примјећено је у четвртак, 22. октобра, када је забиљежено топло и сунчано вријеме, док их је јуче, када је падала киша, примјећено далеко мање.

Ни најстарији становници ових мјеста не памте оволику најезду бубамара, посебно у јесен, када су ниске температуре. Нико поуздано не зна зашто су се бубамаре појавиле у овом крају, али се претпоставља да су долетјеле из неких других, у то вријеме, хладнијих крајева.

Претпоставља се да бубамаре траже склониште од хладноће, па се скупљају на осунчаним зидовима кућа и на прозорским стаклима, чиме праве читаве колоније.

Бубамара се у Србији сматра срећном бубом. Радују се они којима слете на руку, док су због своје љепоте чести мотиви на играчкама, тканинама и насловним страницама свески.

Према стручним подацима, бубамаре нису опасне по људе. Сматрају се корисним пошто се хране биљним вашима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog