Svijet

Антисемитизам у порасту у Француској

ПАРИЗ - Насиље и пријетње упућене француским Јеврејима у првој половини ове године премашују број свих сличних инцидената у 2008. години, саопштила је данас Јеврејска заједница.


У периоду од јануара до јуна ове године забиљежен је 631 антисемитски инцидент, у односу на 474 за цијелу 2008. годину, саопштила је Служба заштите за јеврејску заједницу /СЦПЈ/ .

Само у јануару ове године забиљежено је 360 таквих случајева у вријеме када је Израел покренуо офанзиву на Појас Газе, саопштила је СЦПЈ са сједиштем у Паризу.

Од почетка ове године укупно је забиљежене 113 напада и 518 пријетњи насиљем.

СЦПЈ сматра да је љутња због агресије Израела на Газу један од главних разлога за пораст напада или пријетњи насиљем над Јеврејима.

"Пропалестински покрет у јануару 2009. ослободио је пут за велики број антисемитских напада", саопштила је група, додајући да је тренд настављен и наредних мјесеци.

Жак Атали, водећи француско-јеврејски интелектуалац и бивши савјетник покојног француског предсједника Франсоа Митерана, изазвао је контроверзе почетком недјеље када је једном израелском листу рекао да "у Француској не постоји проблем антисемитизма".

Коментаришући Аталијеве тврдње, шеф групе секуларних јеврејскох организација /ЦРИФ/ Ришар Праскије рекао је да у Француској постоји клима мржње према Јеврејима која се показује кроз увреде и веома често физичке нападе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog