Politika

Референдум у БиХ - Реалност!

ВАШИНГТОН - Професор политичких наука на Националном универзитету за одбрану и стручњак за Балкан Стивен Мајер рекао је да би лидери етничких група у БиХ требало да организују референдуме, а затим да сами међусобно преговарају о структури земље без уплитања међународне заједнице.


"Према мом мишљењу то је реалност", рекао је Мајер у интервјуу за "Глас Америке".

Ако дозволите народима у БиХ да одрже слободне референдуме о својој будућности, каже Мајер, онда бисте највероватније имали двије опције - или би та земља опстала онаква каква јесте или би се дезинтегрисала, као што је био случај са Црном Гором у односу на заједничку државу са Србијом, а касније, и са Косовом.

Подсјетивши да преговори у Бутмиру нису резултирали споразумом о будућности БиХ и њеној унутрашњој структури, Мајер је рекао да Запад заговара идеју да БиХ остане јединствена, упркос другачијим политичким аспирацијама Срба и Хрвата у БиХ.

Према његовом мишљењу, приступ Европске уније и САД је врло традиционалан и сличан ранијим мјерама предузиманим посљедњих 15 година.

Прије свега, каже Мајер, треба имати на уму да Европска унија и САД имају супротна гледишта о питањима као што су државна својина и улога високог представника.

"Европа, на примјер, стварно жели да приведе крају питање међународног представника, док САД инсистирају на продужетку његовог мандата до краја 2010. године, а можда и даље", рекао је Мајер.

Kоментаришући недавну посјету руског предсједника Дмитрија Медведева Београду, Мајер је рекао да је она симобличан знак ширења руског утицаја на Балкану, који има двије главне компоненте - економску и политичку.

"Супротно Јељциновом периоду, Русија се данас поново третира са уважавањем и као једна од водећих свјетских сила. Балканске земље то уочавају и поред веза и интререса са западом, увиђају да могу да имају корисне и профитабилне везе са Русијом - трговинске, политичке, па и војне. Један од примјера који то илуструје је гасовод `Јужни ток`, који ће пролазити кроз балкански регион, укључујући Србију, од чега ће та земља имати велике користи", оцијенио је Мајер.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog