Svijet

Мађари кренули десницом

БУДИМПЕШТА - Пет есктремно десничарских европских партија формирало је данас Савез националних европских покрета који ће их заступати у Бриселу, а са циљем да се супротставе Европској унији, изјавио је данас Габор Вона, лидер десничарске мађарске Јобик партије.


Осим представника Јобика на скупу у Будимпешти, гдје је Савез формиран, учествовали су представници странака екстремне деснице из Француске - Национални фронт (ФН), Белгије - Национални фронт, Италије - Фиама Триколоре и Шведске - Национална демократска партија.

У саопштењу Јобика наводи се да нови Савез има намјеру да "заштити Европу од вјерског, политичког, економског и финансијског империјализма".

"Савез ће постати званична европска партија и биће регистрован у Белгији или Стразбуру", рекао је потпредсједник Јобика и европски парламентарац Золтан Балшко.

У саопштењу се наводи да су у току преговори са Британском националном партијом и странкама исте идеологије у Аустрији, Шпанији и Португалу, о прикључењу новоформираном Савезу.

Мађарски Јобик, познат по отвореној антисемитској и антиромској реторици, на јунским европским изборима освојио је 14,7 одсто гласова и има три члана у Европском парламенту.

Јобик се нада да ће освојити мјеста у мађарском парламенту на парламентарним изборима почетком 2010. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog