Društvo

Давидовић похвалио састанчење у Неуму

НЕУМ - Градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић оцијенио је корисним дводневно годишње савјетовање више од стотину начелника општина, градоначелника и стручњака за локалну управу са подручја западног Балкана, које је одржано у Неуму, истакавши да ће оно помоћи у унапређењу рада начелника општина.


Давидовић, који је и предсједник Савеза општина и градова Републике Српске, рекао је Срни да су у савјетовању, поред великог броја начелника из БиХ, Србије и Хрватске, учествовали и економски експерти од којих се могло чути како се економска криза одразила и какве ће бити даље посљедице кризе у земљама у окружењу.

"Децидентно да је ова година врло сложена. Економска криза се одразила на буџете и инвестиције", рекао је Давидовић, истакавши да је савјетовање локалних лидера уједно била и прилика за размјену мишљења и искустава.

Он је рекао да је током скупа скренуо пажњу да треба ићи даље на уклањању системских баријера, које онемогућавају и отежавају рад, не само начелника општина, него и локалних заједница у цјелини.

Први човјек Савеза општина и градова Републике Српске је изразио подршку Савеза пројекту Едапедија, те наду да ће овакви скупови бити организовани и у будућности.

На дводневном годишњем савјетовању учествовало је више од стотину начелника општина, градоначелника и стручњака за локалну управу са подручја западног Балкана.

Учесници су разговарали о актуелним изазовима у области локалног развоја, као што су утицаји економске кризе, трансформација економске структуре града, обликовање локалне економије у руралној средини и привлачење инвестиција.

Разговарано је и о конкурентности, стварању ефикасне и квалитетне администрације, те очекиваној подршци општинама и градовима у БиХ.

Дводневно савјетовање водили су нарочито успјешни начелници општина и градова, те доказани експерти и банкари из БиХ, Србије и Хрватске, међу којима су и предсједник општине Инђија Горан Јешић, начелници Тузле Јасмин Имамовић, Мркоњић Града Зоран Тегелтија и Зенице Хусејин Смајловић.

Дводневно савјетовање локалних лидера организовала је Развојна агенција "Еда" из Бањалуке.

Годишње савјетовање локалних лидера дио је активности Едапедије, чија је мисија да се локалним лидерима на подручју западног Балкана омогући и олакша да остварују натпросјечне резултате у управљању општинама и градовима, првенствено кроз међусобне интеракције и размјену искустава.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog