Republika Srpska

Беванда: Имамо резервни план уколико пропадне аранжман са ММФ

САРАЈЕВО - Федерални министар финансија Вјекослав Беванда изјавио је да Федерација има резервни план уколико пропадне стендбај аранжман са Међународним монетарним фондом.


"Брисаћемо приходе на приходовној страни буџета и ићи ћемо на умањење расходовне стране", рекао је Беванда, напоменувши да федерални буџет није празан и да новца у њему има захваљујући првој рати из аранжмана са ММФ.

Он је подсјетио да би БиХ до краја године требало да добије другу рату из аранжмана с ММФ, али да је тај аранжман стално у опасности, јер се тражи испуњење услова.

"Сада треба повући одговарајуће потезе, прије свега, донијети одређене законске акте који ће водити ка стабилизацији укупног фискалног система. Мисија ММФ нам долази 4. новембра и уколико изађемо из аранжмана због неиспуњавања услова, ситуација ће бити много тежа", истакао је Беванда.

Беванда је рекао да су за ситуацију у којој је једини спас био аранжман са ММФ одговорни сви они у власти који нису искористили могућности настале увођењем ПДВ.

"Тада су акумулирана огромна средстава с којима је требало ићи напријед и стратешки размишљати, а не трошити их све у текућу потрошњу. Та је спирала давно почела и она се тешко зауставља", рекао је Беванда.

Он истиче да су за тренутну ситуацију криви сви, јер је и опозиција гласала за законе који немају финансијског покрића.

"Ова је година била идеална да направимо заокрет ка правом смјеру, али смо остајали глуви на звоно за узбуну", оцијенио је Беванда.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog