Svijet

Инспекција стигла у Иран

ТЕХЕРАН - Инспектори Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/ допутовали су данас у Иран у тродневну инспекцију недавно откривеног нуклеарног постројења у близини града Кома.


Први извјештаји и процјене међународног тима биће објављени сљедећег мјесеца, јавила је мрежа Би-Би-Си.

Техеран разматра план о слању резерви обогаћеног уранијума у иностранство, гдје би био претворен у гориво, а САД, Француска и Русија су формално одобриле овај приједлог ИАЕА о обогаћивању већине иранског уранијума за цивилне сврхе у иностранству.

Предсједници Русије и САД Дмитриј Медведев и Барак Обама поздравили су резултате консултација у Бечу о нуклеарном програму Ирана, саопштено је синоћ из Кремља.

"У телефонском разговору на иницијативу америчке стране, двојица шефова држава су поздравила позитивне резултате консултација у Бечу у којима су учествовали руски, амерички, француски и ирански стручњаци", наводи се у саопштењу.

У међувремену, Влада у Техерану обавијестила је ИАЕА да разматра план генералног директора те организације Мохамеда ел Барадеја о иранском нукеарном програму и да ће одговор дати до средине наредне недјеље, саопштено је из сједишта Агенције у Бечу.

Иранске власти су обавијестиле ИАЕА да им је за разматрање предложеног плана о преради уранијума у иностранству потребно још времена.

Према плану, Техеран би до краја године требало да пошаље 75 одсто резерви обогаћеног уранијума у Француску и Русију, гдје би био претворен у гориво за ирански реактор који производи медицинске изотопе.

Та количина била би подвргнута процедурама које би онемогућиле да уранијум буде искоришћен за израду нуклеарног оружја.

Британска агенција Ројтерс навела је да су Ирану, који тврди да обогаћује уранијум искључиво због производње електричне енергије, потребне године да изгради нуклеарне електране које би користиле само ниско обогаћен уранијум.

"Ирану је потребно 3,5 одсто обогаћеног уранијума за употребу у својим електранама. Из тога произилази да је у интересу Ирана да купује нуклеарно гориво", рекао је Аладин Боруџерди, шеф парламентарног Комитета за националну безбједност и спољне послове.

Боруџерди је поновио став неких иранских званичника, који су јуче наговијестили да би, умјесто да прихвати међународни план, Иран требало да купује нуклеарно гориво.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog