Republika Srpska

Еурибор се смањује, а банке у БиХ повећавају камате

САРАЈЕВО - Директор Агенције за банкарство Федерације Златко Барш оцијенио је да банке у БиХ немају право повећати камате, с обзиром да је Европска међубанкарска стопа /Еурибор/ у посљедњих девет до десет мјесеци значајно пала.


"Ако се еурибор смањује, банке нису смјеле и не смију повећати камате. Ако су промјене камате везале за еурибор, онда су га банке морале пратити", рекао је Барш за сарајевску штампу.

Он је изразио увјерење да у наредном периоду неће доћи до повећања камата.

"Чињеница је да су камате у Србији веће, али тржиште је то које све одређује. Ако камате буде превисоке банке неће радити, а њима је најскупље када држе новац на рачуну и не вјерујем да ће наметнути толику цијену новца да га не могу пласирати", истакао је Барш.

Он је додао да је сада на банкама да прихвате недавну одлуку Агенције за банкарство ФБиХ, те заједно са микоркредитним организацијама јасно дефинишу услове промјена камата у случајевима када уговарају промјењиву каматну стопу при додјели кредита.

"То је нова одлука чије ћемо провођење пратити контролама у банкама. Уколико се она не испоштује слиједиће санкције. Ова одлука значи да сваки клијент мора знати шта га очекује у кредитном односу, и банке су дужне подучити клијента о томе, а не само рећи да је камата промјењива", истакао је Барш.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog