Svijet

Заказани нови преговори Грчке и Македоније

СКОПЉЕ - Изасланик УН у спору између Грчке и Македоније Метју Нимиц није заказао нове састанке са представницима Скопља и Атине, иако су европски представници затражили од Македоније да оконча спор са Грчком, уколико жели да 7. децембра добије препоруку за почетак преговора за прикључење у ЕУ.


Амбасадори ЕУ Ерван Фуере и Шведске Ларс Фреден на састанку са члановима македонског Националног савјета за интеграцију у Скопљу позвали су Владу да искористи тренутак и интензивира разговоре са Грчком у оквиру процеса који води Нимиц, како би се нашло компромисно рјешење, у интересу обје земље и процеса евроинтеграција.

Брендан Варма, портпарол Метју Нимица, рекао је да тренутно нема ништа ново да саопшти у вези са наставком преговора.

"Господин Нимиц никада се није везивао за рокове и временске оквире. Процес ће трајати колико буде потребно", рекао је Варма скопским медијима.

Македонија је од Европске комисије добила препоруку за отпочињање преговора за чланство у Европској унији, али о датуму у децембру треба да одлучи Савјет ЕУ. Грчка условљава датум за отпочињање преговора са рјешењем проблема у вези са именом.

На самиту НАТО алијансе у Букурешту почетком априла прошле године, Грчка је због неријешеног проблема у вези са називом Македоније уложила вето на њен пријем у Алијансу.

Македонско име и историја, посебно послије распада Југославије 1991. године, постало је предмет расправе између Атине и Скопља. Кључни грчки аргумент је да коришћење имена Македонија представља "безбједносну пријетњу", јер Грци тако називају своју сјеверну област.

Преговори о излажању рјешења спора између Скопља и Атине у вези са називом Македонија воде се од 1992. године. УН су ради рјешавања проблема именовале Метју Нимица за специјалног посредника, који је до сада одржао више састанака са представницима двије стране и изнио неколико приједлога.

Посљедњи приједлог који је Нимиц понудио био је назив "Сјеверна Македонија", а раније су као најчешћа имена помињана "Република Горња Македонија", "Нова Република Македонија" и "Република Македонија Скопље".

Македонија је у чланство УН примљена 8. априла 1992. године под привременом одредницом Бивша Југословенска Република Македонија.

Македонију је под уставним именом признало више од 127 земаља свијета, међу којима су САД, Русија, Кина и неке западноевропске земље. Последња, која је признала Македонију под њеним уставним именом била је самопрокламована Република Косово.

Све републике бивше Југославије, а сада државе, Македонију су признале под њеним уставним именом.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog