Svijet

Mилибанд: Нећу радити за ЕУ, али подржавам Блера

ЛОНДОН - Британски министар иностраних послова Дејвид Милибанд одбацио је могућност да преузме неку високу позицију унутар ЕУ, подржавајући Тонија Блера као могућег новог предсједника ЕУ, јавља мрежа Би-Би-Си.


Милибанд је одбацио спекулације да би могао постати нови високи представник ЕУ за иностране односе, што је нова функција предвиђена Лисабонским споразумом, истичући да није на располагању за то радно мјесто.

Он је подржао Блера као могућег предсједника ЕУ, рекавши да бивши британски премијер има ауторитет за то мјесто и да би било добро и иза Британију и за Европу да управо Блер дође на ту позицију.

Милибанд је рекао да се те позиције могу релативно брзо попунити чим Чешка уради свој дио посла, али је одбацио могућност да се кандидује за неко од та два мјеста.

Он је додао да ко год се лати посла предсједника ЕУ мора да буде на истом нивоу са другим свјетским лидерима и да буде способан да, како је навео, заустави саобраћај у Пекингу и Москви.

Именовању Блера за новог предсједника ЕУ противе се конзервативци и либералдемократе у Великој Британији, али и неке европске владе имају своје недоумице.

Блера су за ову дужност подржали британски премијер Гордон Браун и други европски лидери, иако су неки, као што је њемачки канцелар Ангела Меркел више скептични.

Позиције предсједника ЕУ и министра иностраних послова предвиђене су Лисабонским споразумом, који треба да ратификује свих 27 чланица да би ступио на снагу.

Чешка је једина земља која то није учинила, али предсједник Вацлав Клаус каже да је близу ратификације.

Споразум предвиђа Повељу о основним правима која покрива велики дијапазон грађанских права ЕУ и постаће законски обавезујућа када Лисабонски споразум ступи на снагу.

Блер, који је сада изасланик за Блиски исток, још се није јавно изјаснио да ли је заинтересован.

Уколико бивши британски премијер прихвати ту позицију аутоматски испада из игре Милибанд или било који други британски кандидат.

Конзервативци се противе да Блер постане нови предсједник ЕУ, уз образложење да се он широм Европе види као фигура раздора и подјеле.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog