Svijet

Тунис: Пети мандат за предсједника Бен Алија

ТУНИС - Актуелни предсједник Туниса Зине Ел Абидин Бен Али /Zine El Abidine Ben Ali/, након 22 године владавине, освојио је побједу на јучерашњим изборима и пети петогодишњи предсједнички мандат.


Бен Али освојио је 89,62 одсто гласова, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Седамдесттрогодишњи Али освојио је пети узастопни мандат након што је 1987. године наслиједио првог предсједника независног Туниса Хабиба Бургибу, који је смијењен јер је проглашен "здравствено неспособним".

Јучерашњи избори су трећи предсједнички избори од када је 1956. године Тунис, који је био под француским протекторатом, постао независна држава.

Противкандидати - Мохамед Бушиха из Партије народног јединства и Ахмед Унубли из Демократске уније униониста освојили су 5,01 и 3,80 одсто гласова.

Излазност на изборима била је 89,4 одсто, а право гласа имала су сва лица старија од 18 година, тако да је од 10,3 милиона становника гласало око 5,3 милиона уписаних, према званичним подацима.

Ово је уједно и посљедњи мандат Бен Алија, јер према Уставу дозвољен је неограничени број мандата али је старосна граница ограничена на 75 године старости.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog