Republika Srpska

Делегација БиХ на "Недјељи ЦЕФТА 2009" у Подгорици

САРАЈЕВО - Делегација БиХ коју предводи потпредсједник Спољнотрговинске коморе Љубомир Клинцов учествоваће од 27. до 29. октобра у Подгорици на састанку под називом "Недјеља ЦЕФТА 2009".


Пројект менаџер Сектора за макроекономски систем Спољнотрговинске коморе БиХ, Игор Гавран, рекао је да ће ова делегација захтијевати уклањање нецаринских баријера које сусједне земље праве извозницима из БиХ.

"Тражићемо јединствену промјену `ЦЕФТА 2006` у свим чланицама и поновити приједлог закључивања споразума о узајамном признавању сертификата, којим би се најједноставније и најбрже ријешили бројни проблеми и елиминисали највеће нецаринске баријере за наше производе, без `дуготрајних натезања` и појединачних преговора са сваком чланицом ЦЕФТА посебно", истакао је Гавран.

Према његовим ријечима, Министартсво спољне трговине и економских односа БиХ, те Канцеларија за ветеринарство најавиле су реципрочне мјере и тако заштитити БиХ привреду, уколико се договором не ријеши питање нецаринских баријера.

Он је истакао да је без обзира на ефекте рецесије, која је погодила све чланице ЦЕФТА 2006, позиција БиХ у 2009. години побољшана.

"И вриједност и структура размјене су побољшани. Дефицит је смањен, покривеност увоза извозом је повећана. Увоз је смањен знатно више од извоза, а у пољопривреди смо чак повећали извоз и то нимало безначајно", нагласио је Гавран.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog