Svijet

Французи предсједавали Унијом, трошили милион евра дневно

ПАРИЗ - Француско предсједање Европском унијом у другој половини 2008. године било је једно од најскупљих у историји и коштало је у просјеку милион евра дневно, објавио је француски дневник "Фигаро".


Укупна цијена француског предсједања ЕУ била је 171 милиона евра, што је знато више од просјечних 70 до 80 милиона евра колико током свог предсједања потроше друге чланице Уније, утврђено је ревизијом.

Оволико је коштало само њемачко предсједање Унијом 2007. године.

Ова цијена је посљедица превеликог броја догађаја које је организовало француско предсједништво, саопштили су ревизори.

Француска је у тих шест мјесеци била домаћин 489 догађаја, укључујући 328 конференција, 25 министарских састанака и девет међународних самита.

Велики број догађаја "није допринио успјеху Француске, који се темељи на два или три догађаја, попут управљања финансијском кризом или рата у Грузији", наводи се у оцјени Владиних ревизора, пише "Фигаро".

Као најбољи примјер растрошности француског предсједника Николе Саркозја је 16,6 милиона евра потрошених за састанак Уније о Медитерану у јулу 2008. године, који је укључивао вечеру за 43 предсједника држава и влада. Сама вечера коштала је више од милион евра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog