Svijet

Револуционарно: Мултијезични интернет од петка

ВАШИНГТОН - Интернет ће ове седмице доживјети највећу техничку измјену у посљедњих неколико деценија, када почне да се примјењује мултијезични систем за писање адреса на свјетској мрежи, објавило је данас глобално регулаторно тијело.


Интернетска корпорација за одређивање имена и бројева (ИЦАНН) саопштило је да ће у петак, 30. октобра, укинути правило да се адресе на интернету могу писати само латиницом.

"Ово је највећа техничка измјена на интернету током његовог 40-годишњег постојања", изјавио је Питер Денгејт Труш, предсједник одбора ИЦАНН задуженог за ово питање.

Када одлука буде ступила на снагу, у писању пуних адреса биће могуће користити знакове осталих језика, попут кинеског, арапског, корејанског и јапанског.

Предсједник ИЦАНН-а Род Бекстром изјавио је да је ова измјена резултат жеље да се изађе у сусрет растућем броју корисника интернета који не говоре енглески језик.

Он је додао да ће измјена ступити на снагу средином 2010. године, те да његова организција почиње да прима захтјеве за регистровање адреса сљедећег мјесеца.

Бекстром је додао да домени интернет адреса више неће бити ограничени само на .com или .org, него да ће моћи да се користе и флексибилније варијанте, попут .post или .bank .

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog