Republika Srpska

Свињетина у БиХ, најскупља у региону

БАЊА ЛУКА - Цијене већине животних намирница у БиХ доста су ниже него у земљама региона, али БиХ предњачи по највишим цијенама меса у окружењу, рекао је секретар Покрета потрошача Републике Српске, Драгован Петровић.


Анализа цијена меса, која је недавно спроведена у Београду, Љубљани, Подгорици, Скопљу и Загребу, показала је да је цијена свињетине у БиХ од 13 КМ за килограм највиша у окружењу.

"Цијена јунетине у односу на БиХ виша је у Загребу и Љубљани, док је цијена свињетине виша само у Словенији. Цијене меса у Скопљу су међу најнижим у Европи и до 50 одсто су ниже него код нас", рекао је Петровић додајући да се у земљама региона очекује пад цијена меса јер је, због слабије куповне моћи, потражња у паду.

Европска агенција за статистику (ЕУРОСTАT) сврстала је БиХ у групу држава са најнижим цијенама прехрамбених производа у Европи.

У истраживању ЕУРОСTАT, цијене роба и услуга широке потрошње у БиХ ниже су за око 44 одсто од просјека земаља ЕУ, док су прехрамбени производи јефтинији за око 25 одсто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog