Republika Srpska

Чубриловић хвалио мрежу аутопутева у часопису "Савремено градитељство"

БАЊА ЛУКА - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је до сада склопљено више од 1 600 уговора у вези са рјешавањем имовинско-правних односа на дионици аутопута Клашнице - Добој.


Чубриловић је прецизирао да је исплаћено више од 800 власника земље и некретнина, да је 500 у обради и да се нада да ће комплетан посао бити завршен краја октобра.

"Морам овом приликом да похвалим Геодетску управу РС и Правобранилаштво РС, који су у рекордном року урадили велики дио посла у вези са имовинско-правним пословима на дионици Бањалука - Добој. Склопили су више од 1 600 уговора рјешавајући имовинско-правне односе на дионици пута Клашнице - Добој, односно Бањалука - Добој. Практично су ријешени сви уговори од Прњавора до Добоја", рекао је Чубриловић.

Говорећи о изградњи дијела аутопута Градишка - Бањалука од Mаховљана према Градишци, Чубриловић је рекао да очекује да завршетак ове дионице буде у љето идуће године.

"Надамо се да ће временски услови дозволити да се послови несметано одвијају. Уколико буде непредвиђених проблема, рок може бити упитан, али имамо увјеравања од извођача радова да ће се рок испоштовати. Значи, комплетан дио од Клашница до Градишке, не рачунајући завршетак моста на Сави, очекујемо да пустимо у саобраћај крајем љета идуће године", навео је Чубриловић у интервјуу за научно-стручни часопис "Савремено градитељство", чији је други број промовисан на Међунардоној конференцији о земљотресном инжењерству.

Говорећи о проблему изградње моста на Сави, Чубриловић је напоменуо да се са активностима касни углавном због хрватске стране и да није реално очекивати да изградња моста почне прије друге половине идуће године.

"Мост је договорен, као и начин финансирања и како доћи до извођача радова. Ускоро очекујемо потписивање међудржавног споразум БиХ и Хрватске, да би се могло приступити уговарању овог посла", нагласио је Чубриловић.

Он је рекао да су плановима за изградњу мреже аутопутева у Српској одређен и један од важнијих праваца Градишка - Бањалука - Купрес - Сплит.

"Ливањски кантон преговара са потенцијалним концесионаром да кроз њихов кантон прође та дионица аутопута. Ми смо заинтересовани да уђемо у преговоре за изградњу дионице пута од Бањалуке према југу. Мислим да би то било веома важно за грађане Хрватске и из средње Европе, који би били везани са јадранским морем најкраћом дионицом аутопута", напоменуо је Чубриловић.

Министар саобраћаја и веза истакао је да је крај 2011. године рок за завршетак рехабилитације магистралних путева из програма 1 100 километара путева у РС, те да је за ову годину планирано да се рехабилитује око 220 километара у вриједности 850.000 КМ.

Чубриловић је нагласио да се РС у својим плановима од потписа протокола обавезала да ће обезбиједити услове да комплетна мрежа аутопутева буде изграђена до 2017. године.

"Министарство саобраћаја и веза РС настоји да настави градњу мреже аутопутева без обзира на непријатеље овог пројекта и све оне који не гледају благонаклоно на овај пројекат. Ово је прва Влада РС која размишља да РС треба да буде уцртана са мрежом аутопутева, а то су правци преко Бањалуке, Приједора, Добоја, Шамца, према Бијељини, и правац о којем смо већ говорили, од Бањалука према Купресу", рекао је Чубриловић.

Он је закључио да само овај концепт може да допринесе развоју привреде и инфраструктурне потребе за привреду Српске.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog